χέρι που βάζει τα τσόφλια αυγών σε ένα φυτό σε γλάστρα

Φυτική τροφή εναντίον λιπασμάτων: Κατανόηση 8 βασικών διαφορών το 2023

Αξιολογούμε ανεξάρτητα όλα τα προτεινόμενα προϊόντα και υπηρεσίες. Εάν κάνετε κλικ στους συνδέσμους που παρέχουμε, ενδέχεται να λάβουμε αποζημίωση.

Πολλοί στρέφονται σε φυτικές τροφές και λιπάσματα για να εξασφαλίσουν ότι τα φυτά τους μεγαλώνουν γρήγορα και υγιή. Αυτές οι ουσίες είναι ιδανικές για οποιεσδήποτε εργασίες κηπουρικής, από καλλιέργεια πολυετών τροφών για την περιποίηση φυτών εσωτερικού χώρου. Ποια είναι όμως η διαφορά των φυτικών τροφών και των λιπασμάτων;

Το λίπασμα και η φυτική τροφή είναι και οι δύο δημοφιλείς επιλογές για να βοηθήσετε τα φυτά να αναπτυχθούν. Κάποιοι υποθέτουν ότι είναι το ίδιο, αλλά αυτό δεν είναι πάντα αλήθεια. Πιθανότατα θα βρείτε προϊόντα λιπασμάτων εάν αναζητήσετε φυτικές τροφές στο διαδίκτυο. Σε αντίθεση με το λίπασμα, δεν μπορείτε να βρείτε φυτικές τροφές στα καταστήματα ή στο διαδίκτυο επειδή τα φυτά την παράγουν.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε τις διαφορές μεταξύ φυτικής τροφής και λιπασμάτων.

Βασικά συμπεράσματα φυτικής τροφής εναντίον λιπασμάτων

Οι φυτικές τροφές και τα λιπάσματα παρέχουν θρεπτικά συστατικά για ταχύτερη και μεγαλύτερη ανάπτυξη. Αλλά η φυτική τροφή προέρχεται από μια φυσική διαδικασία, ενώ οι άνθρωποι παράγουν λίπασμα με χημικές ουσίες για να βοηθήσουν τα φυτά να αναπτυχθούν.

Πριν εμβαθύνουμε στις διαφορές τους, πρέπει να συζητήσουμε τι είναι το καθένα και πώς λειτουργούν.

χέρι που βάζει τα τσόφλια αυγών σε ένα φυτό σε γλάστρα

starterhouseplant_ / Instagram

Τι είναι η φυτική τροφή;

Η κύρια πηγή τροφής που χρησιμοποιούν τα φυτά ως ενέργεια για την ανάπτυξη είναι η γλυκόζη, την οποία παράγουν μέσω της φωτοσύνθεση. Αυτή η διαδικασία συμβαίνει όταν τα φυτά μετατρέπουν το ηλιακό φως, το νερό και το διοξείδιο του άνθρακα σε ενέργεια. Όταν οι ρίζες των φυτών απορροφούν νερό, λαμβάνουν θρεπτικά συστατικά από το έδαφος που προάγουν την ανάπτυξή τους.

Το διοξείδιο του άνθρακα και το ηλιακό φως αντιδρούν στους χλωροπλάστες των φύλλων των φυτών και παράγουν γλυκόζη. Το νερό που απορροφάται από τις ρίζες απλώνει τη γλυκόζη σε όλο το φυτό. Εάν ένα φυτό δεν λαμβάνει αρκετό νερό, αρχίζει να μαραίνεται.

Τα φυτά μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη γλυκόζη για να χτίσουν τα κυτταρικά τους τοιχώματα και να ενισχύσουν την ανάπτυξή τους ή να την αποθηκεύσουν ως άμυλο για αργότερα. Δεδομένου ότι τα φυτά μπορούν να κάνουν την τροφή τους, έχουν την άμεση ικανότητα να χρησιμοποιούν την ενέργειά τους. Αυτό το φυσικό στοιχείο είναι κάτι που λείπει από τα βιομηχανοποιημένα λιπάσματα.

Δεδομένου ότι η φυτική τροφή μπορεί να σχηματιστεί μόνο σε έδαφος με πλούσια θρεπτικά συστατικά, η έλλειψη θρεπτικών συστατικών μπορεί να διακόψει την ανάπτυξη των φυτών σε μη βιώσιμο έδαφος. Όταν το έδαφος δεν είναι αρκετά πλούσιο για τα φυτά, το λίπασμα μπαίνει για να βοηθήσει.

Τσάντα φυτικής τροφής

Τι είναι το λίπασμα;

Το λίπασμα είναι ένα προϊόν που μπορείτε να προσθέσετε στο έδαφος για να ενισχύσετε τις ιδιότητες ανάπτυξης των φυτών για την παροχή συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών που λείπουν. Τα περισσότερα λιπάσματα περιέχουν άζωτο, φώσφορο και κάλιο, τα οποία είναι απαραίτητα για την αποκατάσταση των θρεπτικών συστατικών αφού τα φυτά τα χρησιμοποιήσουν για την παραγωγή τροφής.

Το λίπασμα είναι ένα βιομηχανοποιημένο προϊόν που διατίθεται σε πολλές μορφές. Ορισμένες μάρκες προσφέρουν κοκκώδες λίπασμα, ενώ άλλες διατίθενται ως υγρό. Οι συνθέσεις ταχείας αποδέσμευσης είναι ιδανικές για φυτά που χρειάζονται επιπλέον θρεπτική ώθηση και το λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης είναι κατάλληλο για κηπουρούς που προτιμούν να ταΐζουν τα φυτά τους με σταθερό ρυθμό.

Διαβάστε περισσότερα  7 Καλύτερο Χώμα Γλάστρας για Λαχανικά - Καλύτερη Ανάπτυξη το 2023

Η διάρκεια του λιπάσματος ποικίλλει από μάρκα σε μάρκα. Μπορεί να διαρκέσει από μερικές εβδομάδες έως αρκετούς μήνες. Τα υγρά λιπάσματα δεν διαρκούν τόσο πολύ όσο τα κοκκώδη λιπάσματα. Η μικρότερη διάρκειά τους οφείλεται στην ταχύτερη απορρόφησή τους στο έδαφος και τις ρίζες ενός φυτού, καθώς τα περισσότερα λιπάσματα ενεργοποιούνται αφού τα ποτίσετε με τα φυτά σας.

σακούλα λιπάσματος

Ποιες είναι οι διαφορές: Φυτική τροφή έναντι λιπασμάτων

Υπάρχουν αρκετές διαφορές μεταξύ φυτικής τροφής και λιπάσματος. Ενώ και οι δύο βοηθούν τα φυτά να αναπτυχθούν, είναι σημαντικό για τους κηπουρούς να γνωρίζουν ότι δεν είναι το ίδιο. Μου πήρε λίγο χρόνο για να τα ξεχωρίσω όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με την κηπουρική.

Ως έμπειρος κηπουρός, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς λειτουργούν και τα δύο για να διασφαλίσετε ότι τα προϊόντα σας ευδοκιμούν. Αν και κάποιοι μπορεί να θεωρούν το ένα καλύτερο από το άλλο, εξαρτάται από εσάς να αποφασίσετε ποιο είναι κατάλληλο για τις κηπουρικές σας προτιμήσεις.

1. Εμφάνιση

Ένας παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν συζητάτε τις διαφορές φυτικών τροφίμων και λιπασμάτων είναι η εμφάνιση του καθενός. Η εμφάνιση φυτικών τροφών είναι μεγαλύτερη λόγω της φωτοσύνθεσης, η οποία συνεχίζεται όσο τα φυτά έχουν πρόσβαση στο ηλιακό φως, το νερό και τον αέρα.

Τα λιπάσματα εφαρμόζονται συνήθως στο έδαφος κοντά στη βάση του φυτού για να ενισχύσουν την ανάπτυξή του. Ορισμένες μάρκες λιπασμάτων έχουν οργανικά συστατικά στις φόρμουλες τους. Επειδή τα ίδια τα φυτά δεν μπορούν να παράγουν λίπασμα, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την τοποθέτηση του λιπάσματός τους, ώστε να μην υπερβαίνετε το όριο.

2. Εμπορική Διαθεσιμότητα

Το λίπασμα έχει μεγαλύτερη εμπορική διαθεσιμότητα στους κηπουρούς από τα φυτικά τρόφιμα. Στην αγορά μπορείτε να βρείτε κοκκώδεις, υγρές, συνθετικές, οργανικές και υδατοδιαλυτές συνθέσεις. Ανάλογα με τη μάρκα και τον τύπο του λιπάσματος, οι μέσες τιμές τους μπορεί να ποικίλλουν.

Τα φυτικά τρόφιμα δεν έχουν την ίδια εμπορική διαθεσιμότητα με το λίπασμα. Αυτή η διαφορά είναι ουσιαστική γιατί μόνο τα φυτά μπορούν να παράγουν τα δικά τους τρόφιμα. Αν δείτε προϊόντα με ετικέτα φυτικής τροφής στο διαδίκτυο ή στα καταστήματα, πιθανότατα πρόκειται για λίπασμα. Δεδομένου ότι τα φυτά παράγουν τροφή από μόνα τους, δεν χρειάζεται να την πληρώσετε με λίρες.

3. Μικροθρεπτικά και Μακροθρεπτικά συστατικά

Μια άλλη βασική διαφορά μεταξύ των φυτικών τροφίμων και των λιπασμάτων είναι η περιεκτικότητά τους σε μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά. Είναι απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξη των φυτών σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Τα επίπεδά τους μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη στάση σας για τα φυτικά τρόφιμα έναντι των λιπασμάτων.

Τα φυτικά τρόφιμα τείνουν να έχουν περισσότερα μικροθρεπτικά συστατικά από τα μακροθρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, βόριο, χαλκό, χλώριο, μαγγάνιο και μολυβδαίνιο. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην ανάπτυξη των φυτών και στην καταπολέμηση των βοτανικών ασθενειών.

Τα φυτά λαμβάνουν αυτά τα θρεπτικά συστατικά για να δημιουργήσουν τροφή εάν το έδαφος τους είναι πλούσιο, αλλά δεν μπορούν να παράγουν τροφή εάν το έδαφος στερείται βασικών μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών. Τα σημάδια ανεπαρκών θρεπτικών συστατικών περιλαμβάνουν μαρασμό και αποχρωματισμό των φύλλων.

Τα πιο κοινά μακροθρεπτικά συστατικά στα λιπάσματα είναι το άζωτο, ο φώσφορος και κάλιοτα οποία τα φυτά χρειάζονται μεγάλες ποσότητες για να αναπτυχθούν. Τα περισσότερα λιπάσματα αναφέρουν αυτή την αναλογία θρεπτικών συστατικών, ή NPK, στις σακούλες τους. Ορισμένα φυτά λαμβάνουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από άλλα, επομένως είναι πάντα απαραίτητο να υπάρχει επιπλέον λίπασμα για να παρέχει αυτά τα μακροθρεπτικά συστατικά.

βάζοντας σταγονομετρική τροφή σε ένα φυτό

bontanopia_ / Instagram

4. pH εδάφους

Η μέτρηση του pH ενός εδάφους καθορίζει την αλκαλικότητα ή την οξύτητά του για τα φυτά. Πριν φύτευση βολβών ή τους σπόρους, σκεφτείτε να μετρήσετε τα επίπεδα pH του εδάφους.

Διαβάστε περισσότερα  7 Καλύτερο Χώμα Γλάστρας για Λαχανικά - Καλύτερη Ανάπτυξη το 2023

Το μέσο επίπεδο pH του εδάφους κατάλληλο για την υγιή ανάπτυξη των περισσότερων φυτών είναι 6,5. Μπορείτε να μετρήσετε αυτό το επίπεδο pH σε ουδέτερο έδαφος. Μερικά φυτά δεν μπορούν να επιβιώσουν σε πιο όξινο έδαφος, ενώ άλλα δεν μπορούν να επιβιώσουν σε αλκαλικό έδαφος. Η παραγωγή φυτικών τροφίμων βασίζεται στις συνθήκες του εδάφους για την παροχή θρεπτικών συστατικών.

Τα επίπεδα pH του εδάφους μπορούν να αλλάξουν ανάλογα με το πόσο άζωτο που προσθέτεις μέσω λιπάσματος. Όσο περισσότερο προσθέτετε, τόσο πιο όξινο γίνεται το χώμα. Όταν το έδαφος γίνεται πιο όξινο, χάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να διατηρεί τα φυτά ζωντανά.

5. Ρυθμός Απορρόφησης

Πρέπει να αναγνωρίσετε τα ποσοστά απορρόφησής τους όταν επιλέγετε μεταξύ φυτικών τροφίμων και λιπασμάτων.

Η απορρόφηση των φυτικών τροφών είναι αργή αλλά αποτελεσματική, αφήνοντας τα φυτά να διανέμουν τα θρεπτικά συστατικά τους για μεγάλες περιόδους. Το λίπασμα τείνει να έχει ταχύτερο ρυθμό απορρόφησης από τις φυσικές φυτικές τροφές. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το ρυθμό απορρόφησης περιλαμβάνουν τον τύπο του φυτού που καλλιεργείτε και την ποιότητα του εδάφους.

6. Ρόλος

Τόσο η φυτική τροφή όσο και το λίπασμα παίζουν σημαντικό ρόλο στην καλλιέργεια του κήπου σας. Προσφέρουν μια αξιόπιστη πηγή θρεπτικών συστατικών καθ' όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Παρόλο που έχουν παρόμοιους ρόλους, τους αντιμετωπίζουν με μικρές διαφορές.

Ο κύριος ρόλος της φυτικής τροφής είναι να λειτουργεί ως κύρια πηγή διατροφής για τα φυτά. Το φυσικό τους ένστικτο τους λέει να το παράγουν αρκεί να του δίνουμε τον ήλιο, τον αέρα και το νερό που χρειάζονται.

Ο ρόλος των λιπασμάτων είναι να παρέχουν θρεπτικά συστατικά όταν δεν είναι διαθέσιμα για τα φυτά. Αυτή η πολύτιμη ουσία είναι ιδανική για τη φροντίδα φυτών εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Παρ' όλα τα πλεονεκτήματά του, δεν αποτελεί μόνιμη αντικατάσταση της φυσικής φυτικής τροφής.

7. Παρενέργειες στα φυτά

Μερικές φορές, η χρήση φυτικών τροφών ή λιπασμάτων μπορεί να επηρεάσει τα φυτά μετά από παρατεταμένη χρήση. Όταν τα φυτά που τρέφονται βαριά παράγουν φυτική τροφή, μπορεί να υπερκαταφέρουν τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους. Αυτό το γεγονός προκαλεί ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών στο έδαφος, με αποτέλεσμα τα φυτά να μαραίνονται.

Η προσθήκη λιπάσματος στα φυτά χωρίς νερό μπορεί να προκαλέσει βλάβη της ρίζαςκαι αυτό το αποτέλεσμα επηρεάζει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών σε όλο το φυτό. Σκεφτείτε να μετρήσετε την περιεκτικότητά σας σε λίπασμα πριν το προσθέσετε στο έδαφος των φυτών σας.

8. Περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Πολλοί κηπουροί προσπαθούν να φροντίζουν τα φυτά τους διατηρώντας παράλληλα το περιβάλλον. Όταν εξετάζετε φυτικές τροφές έναντι λιπασμάτων, λάβετε υπόψη τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του καθενός.

Δεδομένου ότι η φυτική τροφή είναι μια φυσική διαδικασία, βασίζεται στο περιβάλλον για τη διατήρηση των φυτών στο έδαφος. Τα φυτά που παράγουν φυτική τροφή είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν ρύπανση και η αυτοτροφική φύση τους δεν θα προκαλέσει άμεση βλάβη στο περιβάλλον. Εκτός από την παραγωγή γλυκόζης για τα φυτά, αυτή η διαδικασία παρέχει οξυγόνο στον πλανήτη.

Διαβάστε περισσότερα  8 καλύτερα κιτ εκκίνησης σπόρων για να ξεκινήσετε τον τέλειο κήπο το 2023

Το λίπασμα μπορεί να είναι χρήσιμο για πολλές περιπτώσεις, αν δεν το καταχραστείτε υπερβολικά. Η προσθήκη υπερβολικού λιπάσματος στο χώμα σας μπορεί να προκαλέσει περιβαλλοντική βλάβη εάν εφαρμοστεί χωρίς ιδιαίτερη προσοχή, επειδή οι χημικές ουσίες μπορούν να καταστρέψουν τους μικροοργανισμούς στο έδαφος εάν προσθέσετε πάρα πολύ. Τα περισσότερα λιπάσματα περιέχουν φώσφορο και άζωτο, καθιστώντας το έδαφος πολύ όξινο και προκαλώντας ανεπιθύμητες ζημιές. Η απορροή λιπασμάτων μπορεί επίσης να μολύνει τις υδάτινες οδούς εάν αφεθεί χωρίς επίβλεψη.

Το λίπασμα μπορεί να είναι χρήσιμο για πολλές περιπτώσεις, αν δεν το καταχραστείτε υπερβολικά. Η προσθήκη υπερβολικού λιπάσματος στο έδαφος σας μπορεί να προκαλέσει περιβαλλοντική βλάβη. Ο καλύτερος τρόπος για να το αντιμετωπίσετε είναι να το μετρήσετε πριν το προσθέσετε.

μπουκάλια λιπασμάτων

smallplanty / Instagram

Τελική ετυμηγορία

Φυτική τροφή εναντίον λιπάσματος δεν είναι απλώς διαφορετικά ονόματα για την ίδια ουσία. Η φυτική τροφή είναι ένα φυσικό προϊόν που παράγεται από φυτά. Το λίπασμα είναι ένα βιομηχανοποιημένο προϊόν που χρησιμοποιείται για την υποβοήθηση της ανάπτυξης των φυτών.

Τα φυτά μπορούν να παράγουν φυτικές τροφές μόνα τους μέσω της φωτοσύνθεσης. Το λίπασμα χρειάζεται χειροκίνητη τοποθέτηση για να εμπλουτίσει το έδαφος με απαραίτητα μακροθρεπτικά συστατικά. Ως φυσικό υποπροϊόν, δεν μπορείτε να βρείτε φυτικές τροφές σε τοπικά καταστήματα κηπουρικής ή ηλεκτρονικά καταστήματα. Τα λιπάσματα έχουν μεγαλύτερη εμπορική διαθεσιμότητα για όποιον θέλει να τα χρησιμοποιήσει.

Η φυτική τροφή και το λίπασμα είναι απαραίτητα για να βοηθήσουν τα φυτά στον κήπο ή στο σπίτι σας να έχουν υγιείς αποδόσεις. Την επόμενη φορά που θα αναζητήσετε λίπασμα στο κατάστημα, θυμηθείτε αυτή τη γνώση σχετικά με το πώς δεν είναι η ίδια ουσία με τα φυτικά τρόφιμα.

Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι καλύτερο, φυτική τροφή ή λίπασμα;

Δεδομένου ότι τα φυτά παράγουν τροφή από θρεπτικά συστατικά, το έδαφος στο οποίο ευδοκιμούν μπορεί να μην το έχει πάντα. Το λίπασμα παρέχει επιπλέον υποστήριξη στα φυτά για να αναπτυχθούν υγιή. Δεν υπάρχει πραγματική «καλύτερη» επιλογή.

Λειτουργούν πραγματικά τα φυτικά τρόφιμα;

Τα φυτικά τρόφιμα λειτουργούν όταν έχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά διαθέσιμα σε ένα σταθερό περιβάλλον. Εάν το έδαφος έχει αρκετά θρεπτικά συστατικά ώστε οι ρίζες να απορροφούν νερό, μπορεί να παράγει τη γλυκόζη που χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν.

Μπορείτε να κάνετε υπερβολική χρήση φυτικών τροφών;

Ναι, μπορείτε να κάνετε υπερβολική χρήση φυτικών τροφών, η υπερβολική ποσότητα λιπασμάτων μπορεί να βλάψει το φυτό και το ριζικό σύστημα, προκαλώντας ανισορροπία των ωφέλιμων μικροοργανισμών. Τα αποτελέσματα της υπερβολικής χρήσης φυτικής τροφής μπορεί να μοιάζουν με: κρούστα λιπάσματος στην κορυφή του εδάφους, κιτρίνισμα ή μαρασμό των φύλλων, γρήγορη απώλεια φύλλων, απουσία ανάπτυξης για μια χρονική περίοδο και χαλάρωση και σκουρόχρωμα ριζικά συστήματα.

Πρέπει να ταΐζω τα φυτά μου κάθε μέρα;

Δεδομένου ότι τα φυτά παράγουν την τροφή τους μόνα τους, δεν χρειάζεται να τα ταΐζετε καθημερινά. Εάν προτιμάτε να χρησιμοποιείτε λίπασμα, σκεφτείτε να τα ταΐζετε κάθε λίγες εβδομάδες. Για παράδειγμα, μπορείτε γονιμοποιούν τις ντομάτες, που είναι βαρείς τροφοδότες αζώτου, κάθε δύο ή τρεις εβδομάδες.