Αειφόρο ταξίδι: 8 τρόποι για να ταξιδέψετε υπεύθυνα ως οικογένεια

Τα αειφόρα ταξίδια και ο οικοτουρισμός ήταν πάντα καυτά θέματα γύρω από την Ημέρα της Γης (22 Απριλίου 2024). Όμως, όταν η πανδημία έβαλε τον κόσμο σε παύση και παρακολουθήσαμε το περιβάλλον μας να αρχίζει να αυτοθεραπεύεται, ο βιώσιμος τουρισμός έγινε παγκόσμιος στόχος.

Όμορφο παλιό δέντρο banyan σε ένα πάρκο.  Φωτογραφία από την Palinska για το pixabay.
Η διατήρηση των παλαιότερων δέντρων και των εύθραυστων οικοσυστημάτων μας ωφελεί όλους. Φωτογραφία από την Palinska για το pixabay.

ο Εφημερίδα ΕΚΕ αναφέρει ότι το 70% των ανθρώπων είναι πλέον ενήμεροι για τα κλιματικά ζητήματα και το 40% σχεδιάζει να προσαρμόσει τον τρόπο ζωής του για να ζει και να ταξιδεύει πιο βιώσιμα. Ωστόσο, μέχρι πρόσφατα, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έφταναν καθημερινά στη Ριβιέρα Μάγια, έναν προορισμό χωρίς αποτελεσματική ανακύκλωση. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στις ακτές της Καραϊβικής του Μεξικού, σημειώνει η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, ήταν υψηλότερες την τελευταία δεκαετία από ό,τι σε οποιοδήποτε προηγούμενο σημείο της ανθρώπινης ιστορίας.

Οι βιώσιμες λύσεις απαιτούν περισσότερο από το 40% του πληθυσμού. απαιτούν την προσπάθεια όλων.

Οι οικογένειες μπορούν να βοηθήσουν στον μετριασμό του υπερτουρισμού, της κλιματικής αλλαγής και άλλων κρίσιμων περιβαλλοντικών ζητημάτων που προκαλούνται από τα ταξίδια μας. Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να κάνουμε βιώσιμα ταξίδια πέρα ​​από την ανακύκλωση στο σεβασμό και την επιστροφή στους προορισμούς που επισκεπτόμαστε.

Πώς να ταξιδέψετε πιο βιώσιμα και να το απολαύσετε

Δρ. Rachel Dodds και Richard Butler, συγγραφείς του "Είμαστε ακόμη εκεί?"
Η Δρ Ρέιτσελ Ντοντς και ο Ρίτσαρντ Μπάτλερ, συγγραφείς του «Are We There Yet?»

Για μια νέα άποψη σχετικά με το πώς να μειώσουμε τον αρνητικό αντίκτυπο των οικογενειακών μας ταξιδιών, ρωτήσαμε την εμπειρογνώμονα Rachel Dodds. Ο Δρ Ντοντς είναι ο Διευθυντής του Βιώσιμος Τουρισμόςκαθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ryerson και επαγγελματίας στο κίνημα βιώσιμων ταξιδιών.

Της πήραμε συνέντευξη για το νέο της βιβλίο για γονείς «Are We There Yet? Ταξιδεύοντας πιο υπεύθυνα με τα παιδιά» έγραψε με συν-συγγραφέα Richard Butler. Ο περιεκτικός οδηγός για βιώσιμα ταξίδια είναι γεμάτος από πρακτικές συμβουλές, σχετικές ιστορίες από πρώτο χέρι και διαδικτυακούς πόρους για προγραμματιστές οικογενειακών διακοπών. Ακολουθούν οκτώ τρόποι με τους οποίους μπορούμε όλοι να συμβάλουμε στη βελτίωση του περιβάλλοντος ταξιδεύοντας βιώσιμα.

Διαβάστε περισσότερα  Πώς να προστατέψετε την οικογένειά σας από ταξιδιωτικές καταστροφές - 10 συμβουλές για να ταξιδέψετε

Πώς ορίζετε τον αειφόρο τουρισμό και πώς τον κάνουμε;

Ο πολυάσχολος μπαμπάς κάνει rading και τα κορίτσια του παίζουν στο διάδρομο ενός αεροπλάνου.
Οι οικογένειες που ενδιαφέρονται για υπεύθυνα ταξίδια θα χρησιμοποιούν αεροπλάνα μόνο για μεγάλες αποστάσεις.

Ο αειφόρος τουρισμός αφορά την ισορροπία μεταξύ περιβάλλοντος, κοινότητας και οικονομίας. Η πραγματική βιωσιμότητα είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Για παράδειγμα, εάν πετάτε, το αποτύπωμά σας άνθρακα υπερβαίνει κατά πολύ οτιδήποτε άλλο που κάνετε στο ταξίδι σας που είναι περιβαλλοντικά υπεύθυνο. Ωστόσο, το να είσαι πιο υπεύθυνος ή βιώσιμος είναι κάτι που μπορεί να κάνει ο καθένας.

Το να φύγετε από ένα μέρος καλύτερο από αυτό που βρήκατε είναι το κλειδί. Η διασφάλιση των οφελών της τοπικής οικονομίας και της κοινότητας από την επίσκεψή σας, καθώς και η μη αρνητική επίπτωση στο περιβάλλον, είναι ορισμένες ενέργειες που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Ποια είναι τα κύρια πράγματα που πρέπει να αναζητήσετε σε έναν βιώσιμο ταξιδιωτικό προορισμό;

Τα ηλιακά πάνελ σε ένα χωράφι στην ύπαιθρο συμβάλλουν στην ηλεκτρική ενέργεια αποθηκεύοντας το φως από τον ήλιο.
Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια είναι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούνται από πολλές περιοχές θέρετρων για να αντισταθμίσουν το αποτύπωμα άνθρακα. Φωτογραφία του κ. Ganso για το pixabay.

Η λογοδοσία είναι σημαντική. Επαληθεύστε εάν το κατάλυμα σας, οι τουριστικοί πράκτορες και άλλοι εφαρμόζουν πράγματι αυτό που κηρύττουν. Ελέγξτε τις προσπάθειες βιωσιμότητας και την αξιοπιστία χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που αναφέρονται στο βιβλίο μας. Ελέγξτε εάν οι εταιρείες κάνουν κάτι για να διασφαλίσουν ότι προστατεύουν το περιβάλλον και υποστηρίζουν τις τοπικές κοινότητες.

Ο καθένας, όπου κι αν πάει, μπορεί να αποφασίσει να στηρίξει την τοπική οικονομία. Αναζητήστε τοπικά μέρη για φαγητό, αγοράστε τοπικά προϊόντα και κάντε κράτηση για υπηρεσίες.

Ρωτήστε εάν βλάπτετε ή βοηθάτε το περιβάλλον;

Ποιες μορφές μεταφοράς είναι οι πιο υπεύθυνοι τρόποι ταξιδιού;

Τρένο δύο επιπέδων περιμένει στο σταθμό Amtrak στη Λα Χούντα του Κολοράντο.
Ένα τρένο δύο επιπέδων περιμένει τους επιβάτες στο σταθμό Amtrak στη Λα Χούντα του Κολοράντο. Φωτογραφία του Ralph Spielman

Γενικά, οι μεταφορές που μεταφέρουν πολλά άτομα – τρένα και λεωφορεία για παράδειγμα – είναι πιο βιώσιμες. Ηλεκτρικά αυτοκίνητα, απευθείας πτήσεις, νέα υβριδικά πορθμεία, αυτά είναι μερικά παραδείγματα μεταφοράς που έχουν αλλάξει προς το καλύτερο.

Έχουμε ένα κεφάλαιο στο βιβλίο που εστιάζει στο «πώς να φτάσετε εκεί» καθώς και στο «πώς να κάνετε κράτηση» που δίνει πληροφορίες και ιδέες. Το να πάρετε τρένο αντί να πετάξετε εάν ο προορισμός σας απέχει λιγότερο από 300 μίλια είναι ένα παράδειγμα. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η κράτηση μέσω οργανισμών που δίνουν επιστροφή, όπως το Fairbnb ή το Ecobnb ή το ResponsibleTravel.com αντί για τα κύρια.

Διαβάστε περισσότερα  Οι καλύτερες τοποθεσίες για πακέτα διακοπών - Κορυφαίες ταξιδιωτικές προσφορές

Πώς διασφαλίζουμε ότι οι πτήσεις μας είναι όσο το δυνατόν πιο φιλικές προς το περιβάλλον;

Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά γιατί οι πτήσεις δεν είναι φιλικές προς το περιβάλλον… αλλά… μπορεί να είναι καλύτερα.

Για παράδειγμα, θα πρέπει να πακετάρουμε ελαφρύτερα, να πετάμε απευθείας, να πετάμε λιγότερο συχνά και να ελέγχουμε τα επίπεδα CO2 των διαθέσιμων πτήσεων με το Google Flights ή το SkyScanner. Αναζητήστε το ιστορικό βιωσιμότητας της αεροπορικής εταιρείας χρησιμοποιώντας τον ιστότοπο LeafScore. Προσπαθήστε να αποφύγετε να πετάξετε εάν υπάρχει μια κατάλληλη εναλλακτική.

Σαλόνι με αχυρένια και υφαντά άχυρα στο οικολογικό κατάλυμα Sacha στον Αμαζόνιο.
Το μπαρ στο Sacha Lodge στον Αμαζόνιο είναι ένα καλό παράδειγμα του πόσο καλά μπορούν να συνδυάζονται τα οικολογικά καταλύματα σε ένα βιώσιμο περιβάλλον.

Πώς αξιολογούμε εάν ένα ξενοδοχείο ή ένα ενοικιαζόμενο κατάλυμα θα είναι η πιο βιώσιμη επιλογή για την οικογένειά μας;

Ελέγξτε τη διαμονή σας εκ των προτέρων και κάντε ορισμένες βασικές ερωτήσεις στον πάροχο. Για παράδειγμα, έχουν ορατή περιβαλλοντική πολιτική στον ιστότοπό τους; Εάν δεν περιγράφουν συγκεκριμένα τι κάνουν για να λειτουργούν βιώσιμα, είναι αμφίβολο.

Στο νέο μας βιβλίο, παρέχουμε μερικές καλές συμβουλές για την έρευνα καταλυμάτων, καθώς και πιο βιώσιμες επιλογές διαμονής και πώς να τις βρείτε. Η αλυσίδα ξενοδοχείων ITU είναι αυτή που κατατάσσεται καλά με την κατασκευή με πιστοποίηση Platinum LEED. Booking.com σας επιτρέπει να κάνετε αναζήτηση χρησιμοποιώντας κριτήρια βιωσιμότητας, αλλά πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ανεξάρτητα και τοπικά ξενοδοχεία όταν ταξιδεύουμε.

Πώς μπορούν τα παιδιά να συμμετέχουν στον αειφόρο τουρισμό;

Κάδος ανακύκλωσης τροχών απορριμμάτων Playmobil.
Ενημερώστε τα παιδιά με σχετικούς τρόπους για τη σημασία της βιώσιμης διαβίωσης. Φωτογραφία από Jacmac34 μέσω pixabay.

Όταν ταξιδεύετε, δείξτε στα παιδιά τα προβλήματα! Επισημάνετε τα σκουπίδια ή το πλαστικό και εξηγήστε πώς τροφοδοτούν τις πυρκαγιές. Δείξτε στα παιδιά σας πώς να φροντίζουν πολύτιμα πράγματα ώστε να μπορούν να διαρκέσουν. Συσχετιστείτε με τα παιδιά με τους δικούς τους όρους, για να τα κάνετε να κατανοήσουν τη σημασία μεγαλύτερων περιβαλλοντικών ζητημάτων. Διασκεδάστε στις διακοπές αλλά να είστε ειλικρινείς.

Διαβάστε περισσότερα  Μεγιστοποίηση της παραμονής σας: Βρίσκοντας οικονομικά δωμάτια κοντά μου

Ρωτήστε, “Αν δεν θα κάναμε κάτι στο σπίτι, γιατί το κάνουμε στις διακοπές;”

Πρέπει όλες οι ηλικίες να υποστηρίζουν βιώσιμα ταξίδια;

Πλαστικό ποτήρι είναι θαμμένο στην άμμο στην παραλία.  Με hamsterfreund μέσω pixabay.
Όταν το δείτε, υπενθυμίστε στην οικογένεια ότι τα σκουπίδια της παραλίας είναι κάτι που μπορούν να βοηθήσουν ταξιδιώτες κάθε ηλικίας να καθαριστούν.

Οι ηλικιωμένοι έχουν την υποχρέωση να αφήσουν έναν υγιή πλανήτη για την επόμενη γενιά. Τα παιδιά θέλουν να μπορούν να έχουν μια καθαρή ζωή και να επισκέπτονται ξανά έναν προορισμό καθώς μεγαλώνουν. Όσοι βρίσκονται στη μέση έχουν υποχρέωση να κρατούν τα πράγματα υγιή και να διορθώνουν τα λάθη. Όλες οι ηλικίες θέλουν να ταξιδέψουν, αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το ταξίδι είναι προνόμιο, παρά δικαίωμα.

Το βασικό είναι ότι θέλετε να απολαύσετε τις διακοπές σας και αν κάνετε έστω και ένα πράγμα για να τις κάνετε πιο υπεύθυνες, αυτό είναι καλύτερο για όλους.

Πού μπορούμε να αγοράσουμε ή να κατεβάσουμε το βιβλίο σας;

Το βιβλίο Είμαστε ακόμη εκεί? Ταξιδέψτε πιο υπεύθυνα με τα παιδιά διατίθεται από την Amazon και άλλα καταστήματα που αποστέλλονται εκτός των ΗΠΑ. Έχει προταθεί για ένα USA Today 10 Best βραβείο επισης. Check in με Βιώσιμος Τουρισμός για πληροφορίες σχετικά με το επόμενο έργο τους.


Αγαπητέ αναγνώστη: Αυτή η σελίδα μπορεί να περιέχει συνδέσμους συνεργατών που μπορεί να κερδίσουν προμήθεια εάν κάνετε κλικ και κάνετε μια αγορά. Η ανεξάρτητη δημοσιογραφία μας δεν επηρεάζεται από κανέναν διαφημιστή ή εμπορική πρωτοβουλία, εκτός εάν επισημαίνεται ξεκάθαρα ως περιεχόμενο χορηγίας. Καθώς τα ταξιδιωτικά προϊόντα αλλάζουν, φροντίστε να επιβεβαιώσετε ξανά όλες τις λεπτομέρειες και να μείνετε ενημερωμένοι με τα τρέχοντα γεγονότα για να εξασφαλίσετε ένα ασφαλές και επιτυχημένο ταξίδι.