8 φορές η δύναμη των ανθρώπων έκανε τη διαφορά για τη Γη το 2018

8 φορές η δύναμη των ανθρώπων έκανε τη διαφορά για τη Γη το 2018

Το 2018 απέχει πολύ από το τέλος, αλλά τι χρονιά ήταν ήδη! Χάρη στις ενέργειες εκατομμυρίων εθελοντών, υποστηρικτών και χορηγών, η Greenpeace και οι σύμμαχοί μας μπόρεσαν να εκθέσουν τις περιβαλλοντικές απειλές και να σημειώσουν πρόοδο προς τις λύσεις τους σε όλο τον κόσμο.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις επιτυχίες που είχαμε τους τελευταίους μήνες…

1. Samsung Electronics – Δέσμευση για 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Ιούνιος 2018)

© Stephanie Keith / Greenpeace

Από τον Δεκέμβριο του 2017, ακτιβιστές καλούν τη Samsung να «Σταματήσει να τροφοδοτεί την Κλιματική Αλλαγή», προκαλώντας τον τεχνολογικό γίγαντα να λάβει άμεσα μέτρα και να δεσμευτεί δημόσια για 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τον Ιούνιο του 2018, αυτές οι απαιτήσεις εισακούστηκαν και η εταιρεία δεσμεύτηκε για 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις δραστηριότητές της στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Κίνα μέχρι το έτος 2020.

2. Η Statoil μετονομάζεται σε Equinor (Μάιος 2018)

© Jo-Anna Robinson / Greenpeace

Φανταστήκατε ποτέ ότι η υποστήριξή σας για την Greenpeace θα μπορούσε να συμβάλει στο rebranding μιας τεράστιας εταιρείας ορυκτών καυσίμων; Σκεφτείτε ξανά: αυτό ακριβώς ήταν η περίπτωση της πρώην γνωστής εταιρείας, Statoil (τώρα Equinor), σε μια πιθανή προσπάθεια να αποστασιοποιηθούν από τηνεπιβλαβείς πρακτικές και επικίνδυνες συνέπειες της γεώτρησης πετρελαίου. Η εταιρεία μπορεί να αφαιρέσει το πετρέλαιο από το όνομά της, αλλά θα είναι πολύ πιο δύσκολο να αφαιρέσει το πετρέλαιο από μια επικείμενη, πιθανή διαρροή που θα μπορούσε να προκύψει από τη γεώτρηση στον Μεγάλο Αυστραλιανό Κόρφο.

Αυτό είναι ένα παράδειγμα του πώς η ανθρώπινη εξουσία μπορεί να εκθέσει μια εταιρεία και τις απαράδεκτες περιβαλλοντικές πρακτικές της. Γνωρίζουμε ότι ο συνδυασμός γεωτρήσεων πετρελαίου και παρθένου φυσικού περιβάλλοντος είναι μια συνταγή για μη αναστρέψιμη καταστροφή. Δεν μας ξεγελάει η Statoil που αλλάζει το όνομά τους, ξέρουμε ακόμα τι πρεσβεύουν.

Καθώς το Equinor εξακολουθεί να κάνει κύκλους στο Bight, η καμπάνια μας #FightfortheBight απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει. Το πλήρωμά μας συνεχίζει πιέσει την κυβέρνηση προστατεύω τον Μεγάλο Αυστραλιανό όρμο και αγώνα για τις τοπικές κοινωνίες και την υγεία ενός μοναδικού θαλάσσιου περιβάλλοντος.

3. Οι Coles και Woolies δεσμεύονται να μειώσουν τις γελοίες πλαστικές συσκευασίες σε φρέσκα προϊόντα (Ιούνιος 2018)

Εθελοντές της Τοπικής Ομάδας Greenpeace Melbourne στην Plastic Day of Action. Φωτογραφία από την Isobel Hutton.

Οι ωκεανοί, οι ακτές και οι παραλίες μας είναι πολύτιμες και γραφικές, αλλά διατρέχουν επίσης μεγάλο κίνδυνο επιβλαβούς πλαστικής ρύπανσης. Ένα φορτηγό πλαστικών απορριμμάτων εισέρχεται στον ωκεανό κάθε λεπτό. Το χειρότερο είναι ότι το αίνιγμα των πλαστικών μιας χρήσης δεν χαλαρώνει: αν μη τι άλλο, παράγεται περισσότερο πλαστικό από ποτέ, εισερχόμενο στο περιβάλλον ως ρύπανση.

Διαβάστε περισσότερα  Τα καλύτερα πράγματα να κάνετε με τα παιδιά στο Disney Springs

Κάναμε ακούραστα εκστρατείες κατά των πλαστικών μιας χρήσης στις συσκευασίες προϊόντων στα παντοπωλεία Coles and Woolies. Φέτος, οεθελοντές, υποστηρικτές και ακτιβιστές φώναξαν αυτές τις εταιρείες και ζήτησαν αλλαγή μέσω της υπογραφής αναφορών, της διαδικτυακής εκστρατείας και των Plastic Days of Action σε όλη τη χώρα.

Και ακούστηκαν οι φωνές μας! Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, και οι δύο αλυσίδες εξέδωσαν ανακοινώσεις ότι θα ξεκινήσουν τη δοκιμή μειωμένης χρήσης υπερβολικής συσκευασίας μιας χρήσης από φρούτα και λαχανικά.

Αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι αυτές δεν είναι απλώς κενές υποσχέσεις. Επομένως, συνεχίζουμε να πιέζουμε τα σούπερ μάρκετ διατηρώντας την πλαστική μας καμπάνια πολύ ζωντανή και έτοιμη να κρατήσουμε αυτές τις επιχειρήσεις στις δεσμεύσεις τους. Αναμένουμε ουσιαστική, ορατή αλλαγή στους διαδρόμους του παντοπωλείου στο εγγύς μέλλον.

4. Coles and Woolworths Ban the Bag (Ιούνιος 2018)

© David Kawai / Greenpeace

Συνεχίζοντας με την επίθεση στα πλαστικά μιας χρήσης, οι Woolies και Coles, μαζί με κάποιες άλλες αλυσίδες καταστημάτων στην Αυστραλία, άκουσαν το κάλεσμα χιλιάδων Αυστραλών να απαγορεύσουν την τσάντα. Οι πλαστικές σακούλες είναι μια μεγάλη πηγή πλαστικής ρύπανσης και δεν είναι καθόλου ελλιπείς: Οι Αυστραλοί χρησιμοποιούν περίπου 4 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες κάθε χρόνο – αυτό είναι περίπου 10 εκατομμύρια κάθε μέρα.

Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα πλαστικές επιλογές στα καταστήματα, όπως ενισχυμένες, βαρέως τύπου σακούλες διαθέσιμες με επιπλέον τιμή. Βήμα-βήμα σημειώνουμε πρόοδο, αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Λένε ότι η αλλαγή είναι μαραθώνιος, όχι σπριντ!

5. Φιλανθρωπικά ιδρύματα Πάρτε ένα Εαπαλλαγή από το νομοσχέδιο FITS (Ιούνιος 2018)

Περίμενε, το τι Νομοσχέδιο?

Το FITS σημαίνει Ξένη επιρροή και Σχέδιο Διαφάνειας. Αυτός ο προτεινόμενος νόμος θα δημιουργήσει ένα νέο παγκόσμιο μητρώο, όπου οποιοσδήποτε εμπλέκεται σε δραστηριότητες στην Αυστραλία με στόχο «να επηρεάσει την πολιτική» που ενεργεί για λογαριασμό ξένων ατόμων ή οντοτήτων θα πρέπει να εγγραφεί ή να αντιμετωπίσει βαριές κυρώσεις. Φαίνεται νόμιμο, αλλά ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.

Οι περισσότερες φιλανθρωπικές και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που λαμβάνουν οποιοδήποτε είδος υποστήριξης ή δωρεάς από εκτός Αυστραλίας (με εξαίρεση για ομάδες «ανθρωπιστικής βοήθειας») θα πρέπει να εγγραφούν στο Σχέδιο. Η Greenpeace Australia Pacific είναι μέρος ενός παγκόσμιου οργανισμού – υποστηρίζουμε και υποστηρίζονται από μια οικογένεια γραφείων της Greenpeace σε όλο τον κόσμο. Θα χρειαστεί, επομένως, να εγγραφούμε και να αντιμετωπίσουμε μια τεράστια, περιττή αύξηση του διοικητικού φόρτου.

Διαβάστε περισσότερα  6 πράγματα που δεν πρέπει να χάσετε στο Pandora - World of Avatar

Η Greenpeace και οι σύμμαχοι διεξάγουν εκστρατεία κατά του FITS Bill και δύο άλλων εξίσου τρομακτικών νομοσχεδίων που αποτελούν απειλή για τη δημοκρατία και το έργο μας για την προστασία του περιβάλλοντος. Το πλήρωμα των υποστηρικτών μας έχει ενεργοποιήσει αυτήν την κρίσιμη καμπάνια, στέλνοντας χιλιάδες email και πραγματοποιώντας κλήσεις σε βασικούς πολιτικούς.

Ως απάντηση στο λόμπι από βασικές ομάδες και στην επίθεση της δημόσιας πίεσης, οι φιλανθρωπικές οργανώσεις έχουν λάβει τώρα εξαίρεση από το νομοσχέδιο FITS. Αν έχετε νιώσει ποτέ ότι δεν μπορούσατε να επηρεάσετε αποφάσεις που συμβαίνουν στο Κοινοβούλιο, αυτό είναι απόδειξη ότι η φωνή σας μπορώ να ακουστεί.

Δυστυχώς, το έργο μας για την υπεράσπιση της δημοκρατίας απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει, καθώς τα υπόλοιπα δύο τοξικά νομοσχέδια αποτελούν πολύ σοβαρές απειλές για το έργο των οργανώσεων υπεράσπισης όπως η Greenpeace και της κοινωνίας των πολιτών μας στο σύνολό της εδώ στην Αυστραλία. Θέλετε να αναλάβετε δράση για την υπεράσπιση της δημοκρατίας; Μπορείτε να το κάνετε εδώ.

6. Ακτιβιστική Διακοπή της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Total Oil Company (Ιούνιος 2018)

© Guenole LE GAL / Greenpeace

Πώς τραβάτε την προσοχή της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων και των θεατών από όλο τον κόσμο; Σχεδιάστε και εκτελέστε ένα κακόγουστο κόλπο διαμαρτυρίας σε μια Γενική Συνέλευση της Big Oil, έτσι.

Αυτό το μήνα, πραγματοποιήθηκε η ετήσια γενική συνέλευση του πετρελαϊκού γίγαντα Total αναστατώθηκε από περισσότερους από 250 ακτιβιστές από την Greenpeace και το ANV-COP21. Η δράση ειρηνικά, αλλά δυναμικά, διαμαρτυρήθηκε για τα σχέδια της Total να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις κοντά στον ύφαλο του Αμαζονίου στα ανοικτά των ακτών της Βραζιλίας. Οι ακτιβιστές προέρχονταν από 10 διαφορετικές χώρες και υποστηρίζονται από πάνω από δύο εκατομμύρια υπογράφοντες σε ένα παγκόσμιο αίτημα για να σταματήσουν οι επικίνδυνες γεωτρήσεις πετρελαίου στην περιοχή. Αρκετοί ορειβάτες ανέπτυξαν πανό από την οροφή, που έγραφαν «Save the Amazon Reef» σε πολλές γλώσσες.

Ενέργειες όπως αυτές δείχνουν τη δύναμη της ένωσης κάτω από έναν και μόνο σκοπό. Ακτιβιστές που υποστηρίζουν και διαδίδουν το μήνυμα της Greenpeace δημιουργούν μια παγκόσμια κοινότητα προοδευτικής περιβαλλοντικής σκέψης και προωθούν ένα περιβάλλον γνήσιας φροντίδας για τον κόσμο. Αυτή η συνεργασία αποτελεί ένα ισχυρό θεμέλιο πάνω στο οποίο βασίζονται όλες οι προσπάθειές μας.

Δείτε τη δύναμη και την ομορφιά της συλλογικής δράσης σε βίντεο εδώ.

7. Η εκστρατεία για να σταματήσει το Μεγάλο Ορυχείο Αδάνι (Φεβρουάριος 2018)

© Greenpeace / Abram Powell

Η εκστρατεία για να σταματήσει το μέγα-ορυχείο Carmichael του Adani είναι ένα από τα πιο ισχυρά κινήματα για να σταματήσει ο άνθρακας στην ιστορία της Αυστραλίας.

Διαβάστε περισσότερα  Η Αυστραλία είναι το πιο ηλιόλουστο μέρος στη Γη – αλλά το αξιοποιούν οι επιχειρήσεις στο έπακρο;

Η Greenpeace, μαζί με μια συμμαχία συμμάχων, συμβάλλει στην αργή διάλυση της σκοπιμότητας του ορυχείου Adani, ξεκινώντας το 2017 με την CommBank να διακόπτει τους οικονομικούς δεσμούς με το εξελισσόμενο έργο. Συνεχίζουμε να σημειώνουμε πρόοδο, και τον Φεβρουάριο του ουΗ σιδηροδρομική εταιρεία Aurizon είπε ότι απέσυρε την αίτησή της για δάνειο στη Διευκόλυνση Υποδομής της Βόρειας Αυστραλίας αφού απέτυχε να εξασφαλίσει συμβάσεις με προτεινόμενα ανθρακωρυχεία στην περιοχή. Η Aurizon εντάχθηκε στην CommBank καθώς αποχώρησαν από το έργο που θα προκαλούσε ζημιά για τα επόμενα χρόνια.

Η ιστορία του Adani είναι μια από τους ανθρώπους που υπερασπίζονται αυτό που πιστεύουν. Η λαϊκή δύναμη έχει μπλοκάρει την εξέλιξη του ορυχείου και με την υποστήριξή σας η δύναμη των ανθρώπων θα βοηθήσει να το μπλοκάρουμε όλοι μαζί.

8. Απαγόρευση εξερεύνησης πετρελαίου Νέας Ζηλανδίας (Απρίλιος 2018)

Φωτογραφία: Greenpeace New Zealand

Αυτό ήταν τεράστιο! Νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας απαγόρευσε κάθε νέα υπεράκτια εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, αντιπροσωπεύοντας μια ιστορική νίκη για το κλίμα. Η απαγόρευση ήρθε μετά από επτά χρόνια αυξανόμενων δημόσιων διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα, γεγονός που έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων: το κοινό της Νέας Ζηλανδίας, συμπεριλαμβανομένων των ιθαγενών κοινοτήτων, δεν θέλει επικίνδυνη εξερεύνηση πετρελαίου στην αυλή του.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά ετών, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν διαδηλώσει, έχουν κάνει αναφορές και έχουν αποκλειστεί σε αντίθεση με την εξερεύνηση πετρελαίου. Σίγουρα υπάρχει δύναμη στους αριθμούς και η Νέα Ζηλανδία έχει κατασκευάσει τέλεια σχέδια για να ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Παρακολουθήστε τη Νέα Ζηλανδία να κάνει μια ιστορική στάση στο Big Oil εδώ.

Η λαϊκή εξουσία καταρρίπτει την εποχή του πετρελαίου, αλλά υπάρχουν ακόμα κρίσιμα μέτωπα μάχης που πρέπει να κερδηθούν. Για παράδειγμα, αυτό που συμβαίνει εδώ στον παρθένο Great Australian Bight της Αυστραλίας.

Τι έπεται?

© Malcolm Pullman / Greenpeace

Υπάρχει ακόμη ένα βουνό ζωτικής σημασίας δουλειάς που πρέπει να γίνει, αλλά ευτυχώς, δεν τα παρατάμε εύκολα. Με τη βοήθεια του πληρώματος μας, θα συνεχίσουμε να εκθέτουμε περιβαλλοντικές καταχρήσεις πραγματοποιώντας μη βίαιες ενέργειες για να ευαισθητοποιήσουμε την ανάγκη μας για προστασία των ωκεανών, των δασών, των αποθεμάτων νερού και του κλίματος μας.

Γνωρίζατε ότι η Greenpeace χρηματοδοτείται 100% από υποστηρικτές; Αυτό μας επιτρέπει να λαμβάνουμε ανεξάρτητες αποφάσεις και να αναλαμβάνουμε δράση σε καμπάνιες που είναι πιο κρίσιμες. Η οικονομική ανεξαρτησία μας κρατά πιστούς στους ανθρώπους και τους σκοπούς που υπηρετούμε. Σημαίνει επίσης ότι βασιζόμαστε 100% σε μεμονωμένους υποστηρικτές όπως εσείς για να χρηματοδοτήσουμε το έργο μας.