Ο Kongjian Yu κερδίζει το 2023 Cornelia Hahn Oberlander International Landscape Architecture Prize – THE DIRT

Ο Kongjian Yu κερδίζει το 2023 Cornelia Hahn Oberlander International Landscape Architecture Prize – THE DIRT

Βραβείο Oberlander 2023 Kongjian Yu, FASLA / © Barrett Doherty

ο Ίδρυμα Πολιτιστικού Τοπίου (TCLF) ανακοινώθηκε Ο Κινέζος αρχιτέκτονας τοπίου Kongjian YuΦΑΣΛΑ, κέρδισε το 2023 Διεθνές Βραβείο Αρχιτεκτονικής Τοπίου Cornelia Hahn Oberlander για την επιρροή του στον σχεδιασμό, το σχεδιασμό και το έργο υπεράσπισης προχωρούν «σπογγώδεις πόλεις.

Το διετές βραβείο των 100.000 δολαρίων θα περιλαμβάνει δύο χρόνια δημόσιας συμμετοχής με επίκεντρο το έργο, τις ιδέες του Yu και την κατάσταση της σύγχρονης αρχιτεκτονικής τοπίου.

Το βραβείο πήρε το όνομά του από τον Γερμανό καναδό αρχιτέκτονα τοπίου Cornelia Hahn OberlanderΦΑΣΛΑ, που έφυγε από τη ζωή το 2021 σε ηλικία 99 ετών.

Το TCLF δηλώνει ότι το βραβείο απονέμεται σε έναν παραλήπτη που είναι «εξαιρετικά ταλαντούχος, δημιουργικός, θαρραλέος και οραματιστής» και έχει «ένα σημαντικό σύνολο κατασκευαστικών έργων που αποτελεί παράδειγμα της τέχνης της αρχιτεκτονικής τοπίου».

ο επταμελής κριτική επιτροπή διεθνών βραβείων, με πρόεδρο την Elizabeth Mossop, FASLA, έγραψε: «Ένας λαμπρός και παραγωγικός σχεδιαστής, ο Kongjian Yu είναι επίσης μια δύναμη για προοδευτική αλλαγή στην αρχιτεκτονική τοπίου σε όλο τον κόσμο. Μέσα από χτισμένα έργα, διαλέξεις, δημοσιεύσεις, διδασκαλία και μια σειρά διάσημων επιστολών προς τους ηγέτες της Κίνας, έχει προσπαθήσει να κατευθύνει τις πρακτικές τοπίου μακριά από μια καταστροφική αντιπαράθεση με φυσικές δυνάμεις προς μια πιο αισιόδοξη θέση συνεργασίας και προσαρμογής.»

Ο Yu είπε: «Εκτιμώ βαθύτατα την κριτική επιτροπή για τη γενναία απόφασή της να αναγνωρίσει τη δουλειά μου, όταν υπήρχαν τόσοι πολλοί ταλαντούχοι υποψήφιοι που πιστεύω ότι αξίζουν πολύ αυτό το βραβείο. Περιλαμβάνουν τους καθιερωμένους γίγαντες του τομέα μας στις ανεπτυγμένες χώρες, οι οποίοι έχουν εμπνεύσει τη δουλειά μου».

«Πιστεύω βαθιά ότι η αρχιτεκτονική τοπίου μπορεί και θα παίξει βασικό ρόλο στη θεραπεία του πλανήτη. Όπως δήλωσε η Cornelia Oberlander: «Οι αρχιτέκτονες τοπίου πρέπει να είναι ηγέτες, ειδικά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής».

Διαβάστε περισσότερα  5 πράγματα που ΔΕΝ θέλετε να χάσετε στο Star Wars: Galaxy's Edge

του Yu Έννοια «σπογγώδεις πόλεις». αφορά τη χρήση λύσεων που βασίζονται στη φύση για τη μείωση των εκτεταμένων αστικών πλημμυρών που προκαλούνται από την ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή. Αυτές οι λύσεις λειτουργούν ως «σφουγγάρια που απορροφούν τις βροχοπτώσεις» αντί να περιέχουν και να μεταφέρουν νερό μέσω της παραδοσιακής υποδομής από σκυρόδεμα.

Βραβείο Αριστείας ASLA 2012 Professional General Design. Ένα πράσινο σφουγγάρι για μια πόλη ανθεκτική στο νερό: Πάρκο καταιγίδων Qunli. Πόλη Haerbin, επαρχία Heilongjiang, Κίνα / © Turenscape

Τα σφουγγάρια μπορούν να στρωθούν σε στρώματα και να λάβουν διάφορες μορφές: «κατασκευασμένοι υγρότοποι, πράσινοι δρόμοι, πάρκα, προστασία από δέντρα και δασικές εκτάσεις, κήποι βροχής, πράσινες στέγες, διαπερατά πεζοδρόμια, βιοκαλλιέργειες και άλλα μέτρα».

Χάρη στην εκστρατεία υπεράσπισης πολλών δεκαετιών του Yu, η Κίνα έκανε επενδύσεις σε πόλεις με σφουγγάρι την εθνική της πολιτική το 2013.

Επιστολές προς τους ηγέτες της Κίνας. Kongjian Yu και hte Future of the Chinese City / Terreform

Από τότε, περισσότερες από 70 κινεζικές πόλεις έχουν εφαρμόσει πολιτικές και προγράμματα για το σφουγγάρι. Στόχος είναι μέχρι το 2030, το 80% των πόλεων να απορροφούν το 70% των βροχοπτώσεων. Αυτή η προσπάθεια αποτελεί ένα από τα πιο φιλόδοξα Mega Eco-Projects του πλανήτη.

Ο Charles Birnbaum, FASLA, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του TCLF, είπε ότι οι ιδέες του Yu είναι «εμπνέει σχεδιαστές και υπεύθυνους λήψης αποφάσεων στην Αυστραλία, Μπαγκλαντές, Καναδά, Δανία, Αίγυπτο, Αγγλία, Ινδία, Ινδονησία, Κένυα, Μεξικό, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Ρωσία, Σιγκαπούρη, Νότια Αφρική, Σουηδία και αλλού».

Ο Yu είναι ο ιδρυτής και ηγέτης του Graduate School of Landscape Architecture και του College of Architecture and Landscape Architecture στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου στο Πεκίνο. Είναι επίσης ιδρυτής και κύριος σχεδιαστής του Tourscapeμια εταιρεία αρχιτεκτονικής τοπίου με περισσότερους από 400 υπαλλήλους.

Σύμφωνα με το TCLF, ο Yu και η εταιρεία του έχουν κατασκευάσει 600 έργα σε περισσότερες από 200 πόλεις. κυρίως στην Κίνα, αλλά και στη Γαλλία, την Ινδονησία, τη Ρωσία, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη και τις ΗΠΑ

Διαβάστε περισσότερα  6 πράγματα που δεν πρέπει να χάσετε στο Pandora - World of Avatar

Μερικά από τα βασικά έργα του Yu:

ASLA 2007 Professional General Design Honor Award. The Red Ribbon – Tanghe River Park, πόλη Qinhuangdao, επαρχία Hebei, Κίνα. Turenscape (Beijing Turen Design Institute) και Μεταπτυχιακή Σχολή Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, Πεκίνο, Κίνα / © Turenscape

Πάρκο Red Ribbon
Qinhuangdao, επαρχία Hebei, 2007

Κάποτε ένας αυτοσχέδιος σκουπιδότοπος, ο Yu αναζωογόνησε αυτό το τοπίο κατά μήκος του ποταμού Tanghe, υφαίνοντας διάφορα ιθαγενή φυτά και προσθέτοντας μια «κοκκίδα δομή μήκους 1.640 ποδιών (500 μέτρων) που λάμπει τη νύχτα.

Zhongshan Shipyard Park, Zhongshan, επαρχία Guandong, Κίνα, 2011 / © Turenscape ευγενική προσφορά The Cultural Landscape Foundation

Ναυπηγείο Zhongshan
Zhongshan, επαρχία Γκουαντόνγκ, 2001

Ο Yu μετέτρεψε ένα χρεοκοπημένο ναυπηγείο που χτίστηκε τη δεκαετία του 1950 σε ένα πάρκο 27 στρεμμάτων που διατηρεί και επαναχρησιμοποιεί μηχανήματα, αποβάθρες και άλλες βιομηχανικές κατασκευές. «Η Yu πιστεύει στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τοπίου, συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανικών χώρων και των τοπίων εργασίας», γράφει το TCLF.

Βραβείο Αριστείας ASLA 2012 Professional General Design. Ένα πράσινο σφουγγάρι για μια πόλη ανθεκτική στο νερό: Πάρκο καταιγίδων Qunli. Πόλη Haerbin, επαρχία Heilongjiang, Κίνα / © Turenscape

Πάρκο καταιγίδων Qunli
Qunli New District, πόλη Harbin, επαρχία Heilongjiang, 2011

«Ένα από τα πρώτα έργα «πόλεων σφουγγαριών» που κέρδισε ευρεία προσοχή, αυτό το εθνικό πάρκο αστικών υγροτόπων έκτασης 80 στρεμμάτων (34,2 εκταρίων) δημιουργήθηκε από έναν υγρότοπο που πεθαίνει». Ο Yu έχτισε λιμνούλες και τύμβους, με γηγενή χόρτα, λιβάδια και ασημένιες σημύδες, προσβάσιμες μέσω μονοπατιών και υπερυψωμένων διαδρόμων.

ASLA 2020 Professional General Design Honor Award. Deep Form of Designed Nature: Sanya Mangrove Park. Sanya City, επαρχία Hainan, Κίνα. / © Turenscape

Πάρκο Sanya Mangrove
Sanya, επαρχία Hainan, 2016

Ένας χώρος υγειονομικής ταφής με τσιμεντένια τοιχώματα πλημμύρας έγινε ένα πάρκο μαγγρόβιων 24,7 (10 εκταρίων) «καταπράσινο και βιοποικιλότητας» κατά μήκος του ποταμού Sanya. «Οι ομορφιές που μοιάζουν με δάχτυλα με ουρανοξύστες συνδέονται με μονοπάτια που οδηγούν σε υπερυψωμένα κιόσκια».

Sanya Dong'an Wetland Park, Sanya, επαρχία Hainan, Κίνα, 2021 / © Turenscape, ευγενική προσφορά The Cultural Landscape Foundation

Υδροβιότοπο Sanya Dong'an
Sanya, επαρχία Hainan, 2016

«Ένα από τα πρώτα και πιο σημαντικά έργα επίδειξης και πολυλειτουργικότητας της πανεθνικής προσπάθειας της πόλης των σφουγγαράδων». 168 στρέμματα (68 εκτάρια) μολυσμένων υγροτόπων αποκαταστάθηκαν και έγιναν ένα πάρκο που ενσωματώνει επίσης λίμνες, ορυζώνες, πρασίνους και παράκτιο βιότοπο σε ένα «ολιστικό σύστημα σφουγγαριών».

Και στις ΗΠΑ, ο Yu σχεδίασε:

Διαβάστε περισσότερα  8 συμβουλές για διακοπές χωρίς άγχος Walt Disney World
Hing Hay Park, Seattle, WA, 2018 / © Miranda Estes, ευγενική παραχώρηση Turenscape and The Cultural Landscape Foundation

Πάρκο Χινγκ Χάι
Σιάτλ, Ουάσιγκτον, 2018

Αυτό το μικρό πάρκο στη γειτονιά της Chinatown-International District, στα δύο τρίτα του στρέμματος (0,27 εκτάρια), διαθέτει μια τολμηρή κόκκινη «μεταλλική πύλη εμπνευσμένη από τις ασιατικές παραδόσεις κοπής και διπλώματος χαρτιού». Η Yu συνεργάστηκε με την εταιρεία MIG | με έδρα το Σιάτλ Η SvR σχεδιάζει ένα πάρκο με «πολλαπλές βεράντες κήπου, εμπνευσμένες από τους ορυζώνες της αγροτικής ανατροφής του Yu και πολυάριθμους χώρους συγκέντρωσης και παραστάσεων», γράφει το TCLF.

Στο βιβλίο Designed Ecologies: The Landscape Architecture of Kongjian Yu(2012), ο William Saunders γράφει: «Κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης 1966-1976… [Yu] μεγάλωσε κοντά σε ένα μαγευτικό δάσος και έναν κολπίσκο γεμάτο ψάρια, μόνο για να δει το δάσος να κόβεται και τον κολπίσκο να γίνεται πολύ μολυσμένος για να υποστηρίξει τη ζωή. Αυτό εξηγεί το βάθος της δέσμευσής του να αναδημιουργήσει και να προστατεύσει τη φυσική αφθονία».

«Υπόφερε κοινωνικό εξοστρακισμό στην ύπαιθρο επειδή είχε πλούσιους προγόνους και στη συνέχεια επειδή ήταν «εξοχικός» όταν έφτασε στη μεγάλη πόλη. Αυτό μας βοηθά να κατανοήσουμε την πεποίθησή του ότι τα πάρκα πρέπει να απολαμβάνουν όλες οι τάξεις των ανθρώπων».

«Του άρεσε η γεωργία και ήταν περήφανος που η κομμούνα του χρησιμοποιούσε παραγωγικά κάθε τετραγωνικό μέτρο της γης της. Αυτό εξηγεί την αποστροφή του για τοπία που είναι «απλώς» διακοσμητικά».

«Έμαθε πώς να χρησιμοποιεί τους λιγοστούς υδάτινους πόρους και να καλλιεργεί καλλιέργειες με τρόπους που εξασφάλιζαν την επιβίωσή τους. Και αυτό μας βοηθά να κατανοήσουμε τη θέλησή του να δημιουργήσει πάρκα που να είναι χαμηλής συντήρησης και «παραγωγικά»».

Ακούστε από τον ίδιο τον Yu, ο οποίος αναλογίζεται την πρώιμη ζωή και τις εμπνεύσεις του: