Οι Αυστραλοί καταναλώνουν σωρούς θαλασσινών κάθε χρόνο.

Γιατί οι ετικέτες ψαριών είναι τόσο σημαντικές για τους Αυστραλούς;

Τα θαλασσινά παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διατροφή πολλών Αυστραλών. Μόλις ρίξτε μια ματιά στους αριθμούς:

  • Ο μέσος Αυστραλός τρώει περίπου τη διπλάσια ποσότητα θαλασσινών που καταναλώνονταν ανά άτομο το 1975.
  • Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 370.000 τόνους θαλασσινών σε εθνικό επίπεδο κάθε χρόνο.
Οι Αυστραλοί καταναλώνουν σωρούς θαλασσινών κάθε χρόνο.Οι Αυστραλοί καταναλώνουν σωρούς θαλασσινών κάθε χρόνο.Οι Αυστραλοί καταναλώνουν σωρούς θαλασσινών κάθε χρόνο.

Είναι λογικό, τα θαλασσινά δεν είναι απλώς νόστιμα, είναι μια υγιεινή πηγή πρωτεΐνης και ένα παραδοσιακό μέρος της διατροφής για πολλούς από τους πολιτισμούς που αποτελούν την Αυστραλία. Αλλά η απόλαυση θαλασσινών σε αυτές τις τεράστιες ποσότητες σημαίνει δύο βασικά πράγματα:

  • Καταναλώνουμε θαλασσινά από πολλά διαφορετικά μέρη του κόσμου, όχι μόνο από την Αυστραλία.
  • Μια μεγαλύτερη ποικιλία ειδών ψαριών εμφανίζεται στα πιάτα μας.

Κατ 'αρχήν, αυτό είναι καλό. Το πρόβλημα προκύπτει όταν τα ψάρια που αγοράζουμε φέρουν ανεπαρκή σήμανση. Οι Αυστραλοί αναζητούν ψάρια που είναι υγιεινά, που προέρχονται από βιώσιμες πηγές και κατά προτίμηση τοπικά (ή τουλάχιστον από κάποιο αξιόπιστο μέρος).

Ωστόσο, λόγω έλλειψης νόμων για την επισήμανση σε όλη την Αυστραλία, πολλοί καταναλωτές καταλήγουν εν αγνοία τους με ψάρια που είναι ανθυγιεινά, που προέρχονται με επιβλαβή τρόπο για το περιβάλλον καθώς και για τους εργαζόμενους, ή που είναι απλά μη αναγνωρίσιμα.

Γιατί χρειαζόμαστε ετικέτες στα ψάρια;

Συμπέρασμα: Οι ετικέτες των ψαριών είναι εξαιρετικά σημαντικές. Ας βουτήξουμε στο μυστηριώδες γιατί παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο.

1) Οι ετικέτες μας επιτρέπουν να επιλέγουμε με σύνεση

Οι ετικέτες των ψαριών είναι σημαντικές γιατί επιτρέπουν στους καταναλωτές να λαμβάνουν μορφωμένες αποφάσεις. Αυτό διασφαλίζει ότι μπορούμε να αποφύγουμε τα ψάρια που αλιεύονται με αντιδεοντολογικό ή μη βιώσιμο τρόπο ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, που μπορεί να μην είναι υγιή για εμάς.

Διαβάστε περισσότερα  Πράγματα που δεν θέλετε να χάσετε στην παγκόσμια έκθεση EPCOT - Μέρος 1

Οι καταστροφικές μέθοδοι αλιείας, η υπεραλίευση, η πειρατεία, η κατάχρηση εργασίας και μια ποικιλία άλλων άθλιων πρακτικών παίζουν σημαντικό ρόλο στην καταστροφή των ωκεανών μας, της άγριας ζωής τους και των κοινοτήτων που βασίζονται σε υγιείς θάλασσες για τροφή ή επιβίωση. Η επικράτηση αυτών των πρακτικών ποικίλλει από χώρα σε χώρα και από αλιεία σε αλιεία. Όταν ξέρουμε ποιο ψάρι τρώμε, από πού προέρχεται και πώς αλιεύτηκε ή εκτρέφτηκε, μπορούμε να προσδιορίσουμε καλύτερα εάν επιβλαβείς διαδικασίες είναι πιθανό να ήταν μέρος της μεταφοράς του από τον ωκεανό στο πιάτο μας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην Αυστραλία, δεδομένου ότι πάνω από το 70 τοις εκατό των θαλασσινών μας εισάγονται από το εξωτερικό.

2) Οι ετικέτες κρατούν τους καταναλωτές υγιείς

Ορισμένα ψάρια έχουν κινδύνους που συνδέονται με την κατανάλωση. Πάρτε ορισμένα είδη καρχαριών, όπως ο σκοτεινός καρχαρίας, που είναι γνωστό ότι έχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου (οι κολλώδεις καρχαρίες έχουν λιγότερο και είναι επίσης πιο βιώσιμοι). Όταν οι ετικέτες δεν αναφέρουν ότι μπορεί να υπάρχει συγκεκριμένο κρέας καρχαρία στο προϊόν τους, οι καταναλωτές δεν μπορούν να λάβουν τις απαραίτητες προφυλάξεις. Αυτό παρουσιάζει προβλήματα σε άτομα με υψηλά επίπεδα υδραργύρου στη διατροφή τους, καθώς και σε έγκυες γυναίκες που πρέπει να προσέχουν την πρόσληψη υδραργύρου.

3) Οι ετικέτες μας βοηθούν να επιλέξουμε τοπικά προϊόντα

Ενώ η κατανάλωση της ποσότητας θαλασσινών που κάνουμε στην Αυστραλία σημαίνει ότι δεν μπορούμε πάντα να αγοράσουμε τοπικά (όπως θα προτιμούσαν πολλοί άνθρωποι), οι ετικέτες μπορούν τουλάχιστον να μας βοηθήσουν να αγοράσουμε θαλασσινά από μέρη όπου οι πρακτικές είναι καλύτερες για τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Παρέχοντας ακριβείς ετικέτες, μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους καταναλωτές να κάνουν τις δικές τους επιλογές.

Διαβάστε περισσότερα  8 συμβουλές για διακοπές χωρίς άγχος Walt Disney World

Πού πάμε από εδώ;

Πρέπει να απαιτήσουμε περισσότερα από τους αυστραλιανούς νόμους για την επισήμανση. Πρέπει να πούμε στην ομοσπονδιακή μας κυβέρνηση ότι δεν θα αρκεστούμε σε τίποτα λιγότερο από πλήρεις και ακριβείς πληροφορίες για όλα τα θαλασσινά μας.

Η μετατόπιση είναι δυνατή. Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει ήδη σαφές πρωτόκολλο επισήμανσης των θαλασσινών. Εάν μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτά τα πρότυπα, θα είμαστε σε θέση να λαμβάνουμε τεκμηριωμένες αποφάσεις και να επιλέγουμε βιώσιμα προϊόντα που δεν είναι μόνο καλά για την υγεία μας αλλά και για τους ωκεανούς μας. Η καμπάνια Label My Fish της Greenpeace έχει σχεδιαστεί για να δει τους νέους νόμους της Αυστραλίας που απαιτούν πληρέστερες και ακριβείς πληροφορίες για τις ετικέτες των θαλασσινών, ιδίως:

  • Ταυτοποίηση των ειδών ψαριών.
  • Μια σαφώς υποδεικνυόμενη ετικέτα από πού προέρχεται.
  • Περιγραφή του τρόπου με τον οποίο αλιεύτηκε ή καλλιεργήθηκε.

Αυτές οι πληροφορίες είναι κρίσιμες για να κάνετε πιο ενημερωμένες και ηθικές αγορές. Ενημερώστε την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση ζητάτε περισσότερα από τους νόμους μας για την επισήμανση. Για να εμπλακείτε, επικοινωνήστε σήμερα με την αυστραλιανή κυβέρνηση.